Heeg ligt centraal in het grote Friese merengebied. Een kleine tien kilometer ten zuiden van Sneek. Het inwonertal bedraagt ongeveer 2200.
Er is veel horeca, een goed gesorteerde supermarkt met daarnaast nog een slager en een warme bakker voor je dagelijkse boodschappen..
Er zijn tal van verhuurbedrijven voor het huren van een boot. Maar kom je met je eigen boot, geen probleem. Bij de studio heb je een eigen aanlegkade tot je beschikking. Het Heegermeer is een ideaal vaargebied. Je kan tochten maken langs de Fluessen, Slotermeer, Langweerder Wielen of het Sneekermeer.
Woudsend, Workum, Gaastmeer of de steden Ijlst en Sneek zijn mooie plaatsen om af te meren en een kijkje te nemen.
Achter Heeg liggen de poelen, waar je met een kleine boot of kano kunt genieten van een prachtige natuurgebied.

De Palingaak

Voor onze studio ligt de Korneliske Ykes II. Een reconstructie van een oude palingaak welke vroeger werd gebruikt om de paling van Heeg naar londen te vervoeren. Op donderdagavond van mei t/m september worden avondvaarten met gasten gemaakt vanuit Heeg. Het vertrek is om 19.00 uur vanaf de ligplaats aan de Syl in Heeg, aanmelden kan via de VVV. In het vakantieseizoen wordt ook op dinsdagavond gevaren. 

Beurtveer Heeg-Balk

Een leuke toeristische attractie is de beurtveer Heeg-Balk. U vaart met het skûtsje “Aleida Hendrika” van Heeg naar Balk en kunt de fiets in het ruim meenemen. Waar mogelijk is wordt de tocht gezeild. De schipper zal u betrekken in het helpen met het hijsen en strijken van de zeilen. Aangekomen in Balk kunt u met de fiets terug naar Heeg.

Skûtsjesilen

Het kampioenschap skûtsjesilen vindt plaats in augustus en biedt u een geweldige kans om watersport te combineren met Fries erfgoed en plezier. De wedstrijden worden gevaren vanuit diverse dorpen in Friesland. Zo kunt u op verschillende plekken de historische skûtsjes zien zeilen. In de dorpen zelf is het tijdens en na de wedstrijd gezellig druk.

Skûtsjes zijn typisch Friese schepen die oorspronkelijk door boeren gebruikt werden als vrachtschepen. Ze zijn lang en laag gebouwd waardoor ze de Friese boerderijen konden bereiken door ondiep water. Na de opkomst van motorboten nam de interesse in de skûtsjes af. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon een aantal fans van de skûtsjes het skûtsjesilen weer te promoten en zij hebben er het zeilevenement van gemaakt dat het vandaag de dag nog is.

Fierljeppen

Wil je kennis maken met een echte Friese traditionele sport. In It Heidenskip worden in de zomermaanden regelmatig wedstrijden gehouden. Publiek is hier van harte welkom. Fierljeppen is een traditionele sport waarbij met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over het water te overbruggen. Een sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een insprong, het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een afsprong in een zandbed te landen. Bij de landing bepaalt de achterste afdruk in het zand de uitslag.

Oersetters

Rondom Heeg zijn tal van mooie fiets routes. Maar er is één in het bijzonder. Pontjes route “de oersetters”. De naam verwijst naar de twee voet- en fietsveren die je onderweg tegenkomt. Het ene moment fiets je door het waterrijke landschap, en het andere moment door de weilanden waar het zicht tot aan de horizon reikt. In 2014 is deze route uitgeroepen tot mooiste pontjestocht van Nederland.